Genel Bilgi
Tarım Ekonomisi bölümü 1983-1984 öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. Lisansüstü eğitime ise Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı çatısı altında devam etmektedir. Lisans eğitimine başladığı yıldan 2019-2020 öğretim yılına kadar 780 lisans öğrencisi, 153 yüksek lisans öğrencisi ve 31 doktora öğrencisi mezun etmiştir. Tarım Ekonomisi, ekonomi biliminin temel ilkelerini kullanarak tarımsal problemlere çözüm arayan bir bilim dalıdır. Tarım Ekonomisti; hem tarımın tarla bitkileri, bahçe bitkileri, hayvancılık ve tarım ürünlerini değerlendirme gibi teknik konularını hem de ekonominin planlama, yönetim, finansman, muhasebe, işletmecilik, pazarlama, tarım politikası, tarım hukuku, girişimcilik ekonomisi, kırsal sosyoloji, kırsal kalkınma, kırsal sanayi ve tarımsal yayım gibi konularını bilmek durumundadır. Ayrıca Tarım Ekonomistleri, tarım sektörünü geliştirmek, çiftçilerin yaşam düzeyini iyileştirmek ve tüketicileri aşırı fiyat artışından korumak, tarımsal ürünler dışsatımını artırmak amacıyla devletin uyguladığı plan ve programlar ile ilgilenmektedir.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Programından mezun olan öğrencilerin almış oldukları dersler sonucunda elde edecekleri kazanımlar şu şekildedir.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Programından mezun olan öğrencilerin almış oldukları dersler sonucunda matematik, temel bilimler ve mühendislik bilgilerini Tarım Ekonomisi alanında kullanabilme becerisi, tarım sektöründeki teknolojik gelişmeler, gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması gibi konularda yeterli bilgi ve bilince sahip olma, girişimcilik ruhuna sahip olma, tarımsal ürünlerin pazarlanması konusunda temel altyapı ve yeterli donanıma sahip olma zorunlu mesleki bilgiler dışında sunulan alternatifler arasında öğrenim ihtiyaçlarına uygun olan seçenekleri belirleme, tarım ve tarıma bağlı/tarıma dayalı sanayi işletmelerinin yönetimi, organizasyonu ve planlamasını yapabilme, tarım politikası oluşturma sürecinde aktif rol üstlenebilme ve üreticilere yönelik bilgi aktarımında tarımsal yayım yöntem ve tekniklerini doğru ve etkin bir şekilde kullanma gibi kazanımlara sahip olurlar.
Mezunların Çalışma Alanları