Genel Bilgi
Bölümümüz eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine 1982 yılında başlamıştır. Tarla Bitkileri Bölümünde özelde yöremiz ve genelde ülkemizin değişik ekolojilerine ait sorunların çözümüne katkı vermek amaçlı hazırlanan akademik düzeyli projelerle ekolojiye uygun yeni tür ve çeşitlere ait adaptasyon, bitki deseni, ekim sistemleri, tarım teknikleri, toprak hazırlığı, gübreleme, münavebe, hastalık-zararlı-kuraklık-tuzluluk gibi olumsuz şartlara dayanıklı çeşit geliştirme, tarımsal biyoteknolojinin uygulama ve araştırma alanları ile üretimlerden ve araştırmalardan elde edilen ürünlere katma değer kazandırma konularında araştırmalar yapılmaktır. Eğitim ve araştırma faaliyetlerimize destek sağlamak üzere, moleküler biyoteknoloji, bitki doku kültürü, yem bitkileri, tahıl analiz laboratuvarı, endüstri bitkileri laboratuvarlarımız ve kontrollü ve yarı kontrollü bitki üretim seraları bulunmaktadır. Araştırmalar ve öğrenci uygulamaları için Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı 50 dekar üretim alanı kullanılmaktadır. Bu bölümde okuyan öğrenciler farklı alanlarda uzmanlaşmış yetkin bir kadro ile kendilerini geleceğe hazırlayacaktır. Tarla bitkileri modern üretim teknikleri, bitki ıslahı ve sürdürülebilir tarım alanlarında eğitim alan öğrencilerimiz, ulusal ve uluslararası düzeyde bir donanıma sahip olacaktır.
Mezunlarımızın almış oldukları dersler sonucunda elde edecekleri kazanımlar şu şekildedir.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Programından mezun olan öğrencilerin almış oldukları dersler sonucunda matematik, kimya, biyoloji, fizyoloji ve mühendislik bilgilerini Tarla Bitkileri üretimi alanında kullanabilme becerisi, tarım sektöründeki modern gelişmeler, yeni metot ve yaklaşımlar, bitki ıslahı, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması gibi konularda yeterli bilgi ve bilince sahip olma gibi kazanımlara sahip olurlar.
Mezunların Çalışma Alanları
Tarla Bitkileri Bölümü mezunları çok geniş alanlarda iş imkanı bulabilmektedir. Her şeyden önce Türkiye’de tarım yapılan toprakların %80’inde Tarla Bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Buradan hareketle;