Fakültemiz akademisyenlerinden oluşan bir çalışma grubu meyve fidanlarının aşılanması için pratik bir aşı seti tasarladı

•  19 Mart 2020 Perşembe

Fakültemiz öğretim üyeleri Doç. Dr. Onur Saraçoğlu, Dr Öğretim Üyesi Hakan Polatçı ve Dr Öğretim Üyesi Hakan Karadağ'dan oluşan bir çalışma grubu tarafından iş gücü ve zamandan tasarruf sağlayan, fidanların üretim miktarı ve kalitesinin artıran bir aşı seti geliştirilmiştir. TÜBİTAK ve Bireysel Genç Girişim (BİGG) programı kapsamında Tokat Teknopark'ta öğretim üyelerince tasarlanan setin klipslerinin prototipi tamamlanmıştır. Klasik yöntemler kullanılarak dilcikli kalem aşı yapımı için her bir aşılama işleminin yaklaşık iki kişi ile ortalama 2-3 dakikada gerçekleştirilebilirken, geliştirilmiş aşı seti ile aynı işlem 20-30 saniyede, el becerisi gerektirmeden ve tek kişi ile yapılabilir hale getirilmiştir. Aşı makası ve aşı klipslerinden oluşan set ile çiftçilere hem zaman hem de para kazandırmak amaçlanmıştır. Proje kapsamında üretilmesi düşünülen elektrikli, taşınabilir aşı makinesi ile el becerisi gerektirmeden, fiziksel güce ihtiyaç duyulmadan, istenilen kalitede ve kısa sürede aşılama işlemi gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.