Tokat’ta Tatlı Patates Üretimi Gerçekleştirildi

Tokat’ta Tatlı Patates Üretimi Gerçekleştirildi

  •  30 Kasım 2020 Pazartesi
  •  506 Görüntüleme
  •  Yazdır

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin Bedrettin Karan tarafından 2016 yılından itibaren Tokat- Kazova ve Niksar Ovasında denemeye alınan Tatlı Patatesten dekara 5 ton verim alındı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü ve Tokat Valiliği İl Özel İdaresi tarafından desteklenen, yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Yasin Bedrettin Karan’ın yaptığı proje ile bilgiler verildi. Dr. Karan “Tatlı patatesin sofralarda kullandığımız patatesten farklı olduğunu, farklı bir familyanın üyesi olduğunu söyledi. Tatlı patates dünyanın tropik ve sub-tropik bölgelerinde 100’den fazla ülkede yetiştirilmekte olup, yıllık yaklaşık 100 milyon ton civarındaki üretimle en fazla üretimi yapılan yedinci bitki konumunda olduğunu belirten Karan Ülkemizde ise sadece Hatay’daki bazı köylerde yetiştirilen ve küçük arazi sahibi üreticiler için önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi. Tatlı patatesin Tokat ilinde yetiştirilme potansiyeli ile ilgili olarak 2016 yılından beri yapılan çalışmalar sonucunda Tokat-Kazova ve Niksar şartlarında dekara 5 ton verim alındığını belirtti. Özellikle dekara veriminin ve birim fiyatının yüksek olması nedeniyle Tatlı patatesin yöremizde alternatif bir ürün olarak üretilmesi gerekmektedir. Bu noktada ilerleyen yıllarda bölge çiftçilerimize tatlı patatesin üretim materyalini dağıtarak, yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz”  dedi.

Tatlı Patates Bitkisi besin değeriyle de dikkat çekiyor.

Dr. Öğr. Üyesi Yasin Bedrettin Karan “Tatlı patatesin içeriğinde A vitamini ve A vitamini üretilmesine yardımcı olan beta karoten miktarlarının oldukça fazla olmasından dolayı büyümede önemli bir rolü vardır. Provitamin A’dan başka B kompleks, D vitamini ve C vitamini içeriği bakımından da zengindir. Protein açısından da zengin olan bu faydalı bitki,  aynı zamanda K, Ca, P, Na, Fe, piridoksin ve magnezyum gibi mineral maddeleri de bünyesinde ihtiva etmektedir. Ayrıca, besin değeri oldukça yüksek olan tatlı patatesin 100 gramında yaklaşık 85 kcal bulunmaktadır. İçeriğinde hiç kolesterol bulunmamakla birlikte, yağ oranı da çok düşük seviyededir. Glisemik indeks değerinin düşük olmasından dolayı diyet bitkisi olarak değerlendirilebilir” dedi.

Tatlı patates ithalatının fazla olduğunu da belirten Dr Karan, böyle çalışmaların hem ülke ekonomisine hem de yöreye katkısının önemli olduğunu söyledi. Bu çalışmaların yürütülmesine destek veren Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Tokat Valiliği İl Özel İdaresine ve çalışmaların Niksar lokasyonunda yürütülmesine katkı sağlayan iş adamı Mahmut Tepebaşı’na teşekkür ediyorum dedi.




Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı 60240 Taşlıçiftlik Yerleşkesi – Tokat/Türkiye Tasarım: Bilgi İşlem Daire Başkanlığı [Web Grubu], 2018© Tüm Hakları Saklıdır.