Fakültemizden İlimizdeki Şeftali Üreticilerine Bilgilendirme

•  5 Temmuz 2024 Cuma

Şeftali üretim alanlarındaki bitki koruma sorunlarının yerinde tespiti ve yetiştiricilik problemlerine yönelik 05.07.2024 tarihinde çiftçi ziyaretleri gerçekleştirildi. Tokat ilinde yoğun olarak şeftali üretimi yapılan Akyamaç köyünde gerçekleştirilen arazi çalışmalarına Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Turgut ATAY, Doç.Dr. Ayşe YEŞİLAYER, Dr.Öğr.Üyesi Sabriye BELGÜZAR, Dr.Öğr.Üyesi Hakan KARADAĞ ve Orta Karadeniz Geçiş Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi H.Bilal TAŞLIOĞLU ile stajyer öğrencilerimiz katıldı. Gerçekleşen programda özellikle geçen yıl şeftali alanlarında zarara neden olan sirke sineklerinin zararı ve alınacak tedbirler hakkında üreticiler bilgilendirildi. Sirke Sineği’nin tespiti, mücadelesi ve popülasyon takibinin yapılabilmesi için sirke tuzaklarının öneminden ve nasıl hazırlanacağı hakkında bilgiler aktarıldı. Zararlı ayrıca bizzat mikroskop altında üreticilere gösterilerek daha yakından tanımaları sağlandı. Eğitim çalışmasının devamında şeftalide problem oluşturan diğer bitki koruma problemleri ve yetiştiricilik sorunları hakkında stajyer öğrencilere ve çiftçilere bilgiler verildi. Arazi gözlemleri esnasında diğer bazı sebze ve meyvelerdeki sorunlarda incelenerek üretici şikayetleri dinlendi ve alınacak önlemler hakkında çiftçilere bilgilendirildi.